top of page
 • Skribentens bild Autism Tjej

Hur visar sig min autism

Uppdaterat: 12 jan. 2023

Välkommen till min autistiska värld !

jag är som 2 personer, autistisk och en som maskerar bort sin i autism.


Det är just det som gör att kvinnliga autister får sin diagnos senare i livet statistiskt sätt jämfört med de manliga autisterna som oftast är unga pojkar vid diagnostillfället. Att ha autism är fortfarande stigmatiserat, därför väntar jag med att vara helt öppen med min autism. Professionellt undviker jag att berätta även om folk kanske misstänker, för jag lyckas inte alltid dölja min autism, framförallt när jag inte är förberedd på något som gäller en förändring för mig, mer personligen.Mitt liv har förbättrats avsevärt sedan min autism diagnos, då jag lättare att förstå mig själv. Jag arbetar aktivt med mig själv. Min autism påverkar mig negatvt också mer om det vid senare tillfälle.


Min styrkor som autistisk


Jag försöker fokusera så mycket som möjligt på mina styrkor, då mina utmaningar visar sig ändå. Mina styrkor är


 • otroligt stresstålig

 • kan agera rationellt vid akutsituationer

 • bra människobedömare

 • rikt detalj seende men kan även se helheter

 • kan lyssna på människor utan behov att prata så mycket

 • mycket lojal

 • vågar ställa krav på egenansvar

 • bra på prioritering

 • kan hålla högt tempo

 • bra på att organisera

 • ibland är det bra att kunna vara rakt talande ;)

 • snäll, skyddar gärna andra människor

 • mycket målinriktad

 • ödmjuk, även om det inte låter så här ;)

 • Lätt att förstå individer med kognitiv svikt.


Jag är stolt över min autism

Det är just det som gör att kvinnliga autister får sin diagnos senare i livett sätt jämfört med de manliga autisterna som oftast är unga pojkar vid diagnostillfället. Att ha autism är fortfarande stigmatiserat, därför väntar jag med att vara helt öppen med min autism. Professionellt undviker jag att berätta även om folk kanske misstänker, för jag lyckas inte alltid dölja min autism, framförallt när jag inte är förberedd på något som gäller en förändring för mig, mer personligen.


Än så länge är jag inte redo att hoppa ut ur garderoben, även om jag är öppen om det privat så är jag inte det professionellt.

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page